Sokkal rosszabb a migrénnél, mégis gyakran félrediagnosztizálják: a cluster-fejfájás okai

By: | Tags: , , | Comments: 0 | április 15th, 2014

A cluster-fejfájás rohamszerűen jelentkezik, de csak nehezen ismerik fel.

Aki gyakran szenved migrénes rohamtól, valószínűleg el sem tud képzelni kínzóbb fejfájást, ám ha lehet fokozni a kellemetlenségeket, az idegi eredetű cluster-fejfájást még rosszabbnak tartják.

A cluster-fejfájás diagnózisa ugyanakkor nem mindig egyértelmű, sokáig a hasonló rohamszerű jellege miatt migrénnek hiszik. A többségében a harmincéves kor körül felmerülő betegség erős, heves fájdalommal jár, melynek hátterében súlyos idegrendszeri zavarok állnak.

A cluster-fejfájás tünetei

A cluster-fejfájás rohamokban jelentkezik, a fájdalom jellemzően a fej és az arc egyik oldalán, illetve a szem, a homlok vagy a halánték környékén merül fel, melyet esetenként az állkapocs fájdalma, a szem könnyezése, halványabb látás, orrfolyás, orrdugulás kísérhet.

A féloldali fájdalom gyakran minden előjel nélkül lép fel, akár pár perc után elviselhetetlen intenzitásúra erősödhet, jellege szerint folyamatos, és nem lüktető. A rohamok 15 perctől akár két-három óráig is eltarthatnak, melynek végével a fájdalom egykettőre elmúlik. A migréntől megkülönbözteti, hogy a rohamokon nem enyhít a nyugalmi helyzet, jobban segít az állapoton a mozgás. A fájdalmak naponta több alkalommal is előjöhetnek, akár hat héten át is, míg az epizód tart.

Ezt gyakran akár egy-két éves nyugalmi periódus követi, majd később ismét epizódszerűen térhetnek vissza a rohamok, gyakran azonos időszakban és napszakban. Esetenként ennél gyakoribb, erősebb és hosszabb fennállás is előfordul.

Bár idegi eredetre vezethető vissza a betegség, kialakulásának és az epizódok kiújulásának okai még nem teljesen tisztázottak. A vegetatív idegrendszert szabályozó hipotalamusz szerepére rámutattak már a betegség kiindulásában. A rohamok ismétlődésében a stresszt, a túlterheltséget, az időjárást, az erős fényhatásokat, sőt az étkezést és az alkoholtartalmú italokat is felelőssé tették, mivel a betegek egy része érzékenyen reagál az alkoholra.

Gyakori a cluster-fejfájás félrediagnosztizálása

Ritka betegségnek tartják, ezért viszonylag kevés szó esik róla, és előfordul, hogy csak évek múltán, hosszan elhúzódó, erős fájdalmak után diagnosztizálják. A felismerést hátráltatja, hogy a tanulmányok szerint sokan a migrénnel egy napon említik, esetleg arcidegzsábának vagy fogászati eredetű betegségnek hiszik. Valójában a gyakorisága 0,07 és 0,7% közé tehető, ez a szám olyan betegségekhez hasonló, mint a sclerosis multiplex és a Parkinson-kór, amelyek pedig lényegesen ismertebbek nála.

A cluster-fejfájás a mindennapokra is hatással van, a vele járó erős fájdalom és a rohamtól való félelem gyakran mentális problémákhoz vezet, akár krónikus depresszió vagy öngyilkos gondolatok is felmerülhetnek, emiatt angolszász nyelvterületen suicide, azaz öngyilkos fejfájásnak is nevezik.

A cluster-fejfájás kezelése

Célzottan a betegségre kevés gyógyszer létezik. A neurológus elrendelhet olyan orrspray-s vagy triptános injekciós készítményeket, oxigénes, esetleg szteroidos terápiákat, melyek a rohamok megszüntetésére, ritkítására és erősségük csökkentésére irányulnak.

A clusteres rohamok megelőzésére pedig általában más betegségek során is használt gyógyszereket alkalmaznak, így migrén, epilepszia, szív- vagy magasvérnyomás-betegség ellen felírt készítményeket, esetleg antidepresszánsokat.

Leave a Reply